Når jeg bliver stor, vil jeg være Temple Grandin

Måske har I set denne TED-talk med Temple Grandin, måske har I ikke.
Jeg har lige set den for første gang og blev meget rørt.

Hun står der på TED-scenen i sit western-outfit i et par bukser, som helt klart er udvalgt efter komfort snarere end æstetik – og hun lyser. Hendes foredrag er hæsblæsende, intelligent, detaljerigt og helt åndssvagt passioneret. Hun er værdig, hun er stolt – og hun sætter hele den neurotypiske intelligentsia i salen fuldstændig til vægs.

Jeg bliver rørt af flere årsager:

 • Temple viser og legemliggør, hvorfor vi har brug for dem, der ikke stod først i køen, da der blev uddelt sociale færdigheder. Billed- og detaljehjerner får vi brug for. Vi skal dyrke dem og lære at samarbejde med dem
 • Hun forklarer, hvorfor det almene skolesystem sjældent formår at vække deres evner. Deres passion for læring skal vækkes
 • Hun er anvisende og usentimental

Og jeg bliver også sørgmodig: Ingen har endnu formået at finde frem til min datters passion, vække hendes gnist. Hun er konstant optaget af alt det, alle andre kan, og hun ikke selv kan.

For tiden har handicap-erkendelsen ramt hende som en hammer, og hun er fuld af sorg over ikke at være normal, rasende over de ting, hun ikke magter, afmægtig over ikke at kunne nå hen til det liv, som hun synes er attråværdigt: karriere, børn, mand, hus. Fuldstændig normalt og prototypisk, men for hende helt uoverskueligt.

Jeg har hørt historien før. Det er først i puberteten, at man får alvor forstår implikationerne af at være anderledes. Og for mange unge med autisme og ADHD er det en enorm krise og en stor sorg at blive konfronteret med den forskel, der er på en selv og alle de andre.

Jeg håber, at hun en dag kommer ud på den anden side og forstår, at det ikke er det, hun ikke kan, der definerer hende – men alt det hun kan. Ligesom Temple – der for eksempel kan ALT, der har med kvæganlæg at gøre.

7 kommentarer til “Når jeg bliver stor, vil jeg være Temple Grandin

 1. Fantastisk blog 🙂
  Især indlæggene om mødet med psykiatrien gør indtryk.

  I efteråret var vi nået helt derud, hvor vi ønskede, at vores søn skulle døgnindlægges på Børnepsykiatrisk. Eller døgnanbringes. Eller begge dele.
  Idag er jeg meget glad for, at vi valgte IKKE at gøre det.

  1. Hej Stille Pige
   Tak for rosen – og tak fordi du lige lægger en besked. Det er meget tilfredsstillende, når man mærker, at det man kaster ud i verden, finder genklang et sted. Jeg er så glad for at høre, at I fandt styrken til at beholde ham hjemme. Og tak fordi du har tilføjet mig på din blogroll.

 2. Så fint et indlæg. Jeg så spillefilmen om Grandin sidste år, og er egentlig ikke stor fan af den slags tudefilm, men var helt fra den af begejstring og netop håb om at vores unger får fundet deres vej til lidenskab og selvaccept.

  1. Hej Sofie
   Faktisk har jeg i denne weekend været på kursus i ADHD-foreningen (i “udvidet” konflikthåndtering – vi syntes, det passede til vores udvidede konflikter herhjemme :/) Og vi vandt “Hvem har haft det hårdest”-konkurrencen hands-down. Det grinede vi lidt af. Nå, men i pausen kom to medkursister uafhængigt af hinanden hen og sagde, at de syntes, vi skulle se filmen sammen med datteren. Jeg har lige købt den og glæder mig.

 3. Tak for dette interessante indlæg. Jeg tror helt sikkert, jeg vil se TED-talken ved anden lejlighed. Jeg tror på at det er rigtig vigtigt at man arbejder med at finde ens gnist eller passion. Jeg tror kun,det er meget få mennesker, der kender den helt af sig selv. Alle os andre skal arbejde lidt ekstra for at finde ud af, hvad der virkelig vækker begejstring og fylder vores liv med mening og lyst. Jeg synes, det er interessant at arbejde med mine børn med at hjælpe dem med at finde ud af, hvad de virkelig vil. (Hvad DE vil, ikke hvad jeg vil for dem). Jeg havde en interessant proces med min søn, der skulle vælge gymnasium her over de sidste par måneder. Der er mange valg, hvordan finder sådan en ung person egentlig ud af hvad han vil? Og hvad er min rolle som far i den proces? Det er fantastisk interessant.

  1. Du vil ELSKE Temple – jeg håber I finder det, der får din søns hjerte til at banke

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s